четвер, 26 жовтня 2017 р.

"Дебют" з новими творами і яблуками

"Дебют" у жовтні, як і  було анонсовано , був яскравим. Перший день дощової погоди не затьмарив фарб тих емоцій, які панували у залі. Зустрілися друзі. І цим все сказано. Ділилися текстами і яблуками. Щиро раділи вдалим, талановитим творам. А інших і не було.


Заскучали за Анатолієм Томківим, якого улюблена внучка "забрала" від нас на короткий час. Тому зустріли щирими оваціями і  особливо  натхненно слухали його нову новелу "Дезинфекція", майже так, як акторськи її читав автор. А ще отримали приємне повідомлення, що у оновленому сервісному центрі МВС у Чернівцях окрім профільних послуг  відкрито Буккросинг з книг  саме наших, буковинських авторів. Цією інформацією Анатолій Миколайович поділився при презентації профілю діяльностоі  Територіального СРЦ .
Глибоко зворушив історією коваля і міфологією Аркадій Томулець , викладені у оповіданні "Коваль"

та поезією " То не в серці жертовний ніж", з надзвичайно проникливим баченням проблем сьогодення:
 "...Ми - не ми, бо стали   німі
                          Простягаємо руки пітьмі, 
                          Мовчазні, бо винні самі
                          У відсутності майбуття..."                                                           
                           
                                                                                                                                                


А ще- саме пахощами яблук від Аркадія  Кузьмича  була наповнена атмосфера нинішньої зустрічі. Ними пригощали авторів за вдалі знахідки, і, як завжди буває на "Дебюті" , дивним чином спрацьовує зв'язок між учасниками на ще не відомому нам рівні. Мабуть, мольфарство таки існує ))). Адже саме словами " Упало яблуко в долоню" починається вірш  "Сон" у Раїси Рязанової  і у якої вже раніше створена ілюстрація . Передчуття? Магія? 

Із стиглістю плодів асоціюється і сама  осінь. Ця чарівна, тепла, різнобарвна пора  завжди надихала поетів на її оспівування. Разом з Раєю ( поезія "Осінній дощ") осінні сюжети звучали у  віршах  



Лілії Бойчук - "Осінній присмак нинішнього ранку"

Марії Звірід " В моєму листопаді йшли дощі"
Тетяни Боріної  " Жовтень, підстреленим селезнем..."
Ольги Васкан  "Відгуляло літо", "Жовтень" ( дитяча поезія)
Олега Осташека "Кухоль".
Це не повний перелік прочитаних авторами  поезій. Але завжди можна почути все із перших вуст, завітавши на "Дебют".
 Цікава тематика і акторська манера виконання  Наталії Куконіної підкуповувала  і учасників, і відвідувачів "Дебюту". Її  іронічні " Вірші  про прекрасних дам" надовго  взяли нас у полон: мандрували, змінювали кольори і , навіть, матерію.І все це з чарівницею слова , пані Наталею.Очікувано і неочікувано водночас.
Ліричні мотиви із серйозними роздумами  гармонійно поєдналися у творчій палітрі Діни Канюченко-Пугачової " Колись я була...", "Поверни мені мої сни" .


Ми були і серйозними, і стурбованими,  і веселими. А от справжнє дитинство завітало разом з чудовою казкаркою Аллою Чобан, чия перша книжечка "Горішки для Аліски" у художньому оформленні Р.Рязанової уже мандрує не однією зарубіжною країною. В свій час Алла розповіла, що на питання про улюблену казку діти- гості дитячого клубу "Казка завди поруч" , ( діє при "Арт-інфо центрі Czernowitz-Чернівці"), відповідали: "Мрійка"! А авторами її є члени нашого "Дебюту" Галина Пелепюк- Мрихіна та художник Р.Рязанова. Гордимося успіхами "Дебютівців". А з нами цього разу Алла здійснила  своєрідний екскурс до екологічних проблем через казку " Лего - Паучок та Їжачок". Впевнена, ця казочка також  полюбиться дітям, як і попередні, бо написана цікаво, яскраво і мудро. 
                                                                              Були і несподіванки:своїми  творами у нових жанрах
 ділилися Тетяна Боріна та Світлана Шаханова. Цікаво, захоплююче і жартівливо звучали і вірші, і проза.
Сергій Воронцов завітав на "Дебют" з подарунком: власною книгою 2017 р. "Книга з повітря Czernowitz. Житія чернівчан на тлі часу і міста", яка вже зажила заслуженого читацького попиту. Із вдячністю прийняли подарунок і послухали віршовану прозу  Естафета" та текст пісні "Чернівецька пісенька". А оповідання, яке Сергій планував зачитати обов'язково прозвучить на наступному зібранні. Яке буде особливим, бо "Дебют" відзначатиме свою  3-ю річницю . 
Не пропустіть. 
                       Анонсуватиму. 
                                                  Будуть і сюрпризи.
 Я уже в очікуванні!!! Приєдуйтеся, хто ще не з нами.  Краще один раз побачити, ніж... Але ні- І почути! 
Запевняю, ви захочете бути співучасниками творчості.








Немає коментарів:

Дописати коментар