четвер, 21 квітня 2022 р.

Місто Мец- місто побратим Чернівців

Франція стає для нас ближчою. В родині міст-побратимів Чернівців поповнення. ( За повідомленням Чернівецької міської ради)
 
Восьмим містом-партнером відтепер стало французьке місто Мец. Іншими містами-побратимами є столиця Молдови Кишинів, Солт-Лейк-Сіті (США), Саскатун (Канада), Клагенфурт-ам-Вертерзе (Австрія), Сучава (Румунія), Конін (Польща) і Ноф-га-Галіль (Ізраїль). В свою чергу донині Мец був містом побратимом з містами 7 країн. То ж ми теж стали 8-м містом у його історії побратимства.

Познайомимось з цим чарівним містом .

Туристичні "заманушки" так змальовують принади міста: Поєднання німецької строгості і французького шарму, легенда про єпископа, який переміг дракона і найстаріший театр Франції, – все це знаходить свої прояви у мальовничому місті Мец. Метц ( одна із транскипцій назв міста) називається "Місто мистецтва та історії" через його виняткову спадщину.

Мец, розташований на берегах річок Мозель і Сейль поруч із кордонами Бельгії, Люксембургу та Німеччини.

Відстань від Меца до Люксембургу становить 66 кілометрів, до німецького міста Саарбрюккен – 61 км, до швейцарського Цюріха – 262 км
Завдяки німецькому походженню та військовим традиціям, Мец не схожий на інші французькі міста. Насправді Мец — унікальне місто у Франції завдяки його великій історії, його елегантне старе місто збудоване з каменю медового кольору (жовтого вапняку), а в Імперському кварталі (Quartier Impérial) переважає вплив німецької архітектури.
В цілому місто включає сліди багатьох епох: спадщину стародавніх римлян, середньовічне старе місто, будівлі в класичному стилі 18-го століття, спорудження епохи німецької анексії та сучасні музеї.
  У центрі міста є кілька великих відреставрованих міських площ, у тому числі середньовічна площа Сен-Луї, старовинна площа Плас дю Смен та Плас д'Арм, де розташований собор Святого Стефана, одна з найвищих готичних будівель у Європ та один із найширших і найвищих у Франції. У ньому можна споглядати вітражі не лише XIII-XIV ст., а й XX століття - роботи авангардистів Марка Шагала та Жака Війона. Завдяки розмаху вітражів він отримав прізвисько «Ліхтар доброго Господа».

З пам'ятників архітектури та культури Меца найбільшою популярністю користуються два середньовічні мости Небіжчиків, а на місці колишніх французьких військових укріплень німецьке керівництво розбило бульвари та набережні, залишивши з старовинних будівель майбутнім поколінням лише Ворота Німців.

1971 року відкрився університет Меца, який носить ім'я знаменитого уродженця міста — поета Поля Верлена. У 2010 році відкрився найбільший у Франції за межами Парижа виставково-музейний Центр Помпіду в Меці.




Відкритий у 2010 році в новому районі Амфітеатру, Центр Помпіду-Мец є першим досвідом децентралізації громадського закладу культури: національно-культурного центру Жоржа Помпіду, 4-го округу Парижа.
Музичне мистецтво також має древні традиції,
оперний театр середини XVIII століття.

Немає коментарів:

Дописати коментар