четвер, 3 грудня 2015 р.

Пауль Целан : Чернівці - Вільнюс

    "Пауль Целан - світовий геній з українським корінням" - за такою назвою відбулась міжнародна web- конференція Чернівецької обласної наукової бібліотеки ім. М.Івасюка та Литовської Єврейської публічної   бібліотеки (м. Вільнюс)



.Ім'я Пауля Целана  досить відоме на теренах сусідньої держави
Його творчість жваво цікавить литовських науковців, які мали нагоду в скайп-спілкуванні з Петром Рихлом , доктором філології, перекладачем, професором україністики Інституту славістики Віденського університету, першим лауреатом обласної літературної премії імені Пауля Целана  значно розширити інформаційні потреби щодо сучасного стану вивчення і популяризації спадщини видатного буковинця. Петро Васильович плідно працює над перекладами поета , готуючи 5-й том із запланованого 10-ти томника.
З інтересом обговорювали різні періоди і особливості творчості Пауля Целана  Жільвінас Беліскаус , завідувач Вільнюської  єврейської публічної бібліотеки,
Фелікс Аккерман, культуролог з Центру Німецьких досліджень Європейського Гуманітарного Університету та Далія Кийв, прозаїк, перекладач ( м. Вільнюс, Литва). 
Цікавинкою в числі серйозних обговорень стали гра на акордеоні від Фелікса Аккермана,запитання про наголос у прізвищі Целана від Д.Кийв, а чернівчани читали поезію свого земляка на фоні книжкової виставки , організованої краєзнавчим відділом  обласної бібліотеки.




 Про фестиваль "Меридіан Черновіц", який своєю назвою завдячує П. Целану, діяльність літературно-мистецького Пауль- Целан- центру яскраво розповідав і Андрій Тужиков, куратор проектів , арт-менеджер, поет Андрій Тужиков .
 
Розмова була невимушеною, цікавою, плідною . І результативною:  домовилися такі заходи проводити і в майбутньому, зокрема за творчістю Рози Ауслендер у травні наступного року. А гості з Прибалтики намітили для себе відвідати  наступний літературний фестиваль "Меридіан Черновіц", пройтися пам'ятними місцями, пов'язаними з життям Пауля Целана.
 Детальнішу  інформацію та програму конференції можна переглянути в блозі 
  1. Відділ інформаційних технологій та електронних ресурсів “Світ інформації” - http://chounb.blogspot.com/  та 
  2. повну версію конференції   https://www.youtube.com/watch?time_continue=159&v=y6bIqkFXEaY













Немає коментарів:

Дописати коментар