вівторок, 2 грудня 2014 р.

"Die Dankbare Bukowina"- в електронній бібліотеці

   "Die  Dankbare Bukowina", а в перекладі на українську 
" Вдячна Буковина"- книга що визнана Книжкою року за підсумками   VI Всеукраїнського книжкового рейтингу   за  версією журналу " Книжник-Review" за номінацією " Візитівка" ще
у 2004 р. сьогодні стала справжньою бібліографічною рідкістю.                              
      Автор ідеї концептуального мистецького видання, власника ілюстрацій, макету та літературної композиції  О.І.Любківський- генетичний чернівчанин ,знаючий місто філософським поглядом митця  і, здається, місто вже немислиме без цього хранителя  аури напів-міфу, напів-легенди, його рідних Чернівців.  
  
                                   
" Абстрактне тяжіння до міста мені вдалося перетворити в конкретний художній образ з його ідеєю та духом" - так визначає художник свою невіддільність  від рідного міста .-" В образі міста я бачу не тільки відзеркалення  європейської культури, а і невтішний аспект його існування в перетині цієї культури і безкультур'я нашого часу. Я роблю для себе несподівані   відкриття у,   непривабливих  на перший погляд , звичайних для міста  речах , і  намагаюся  зрозуміти, в чому їх містична сила ".


  
                                                                     

І тому вся діяльність О.Любківського, як  чернівчанина,художника і укладача видань є потужним меседжем  сучасним чернівчанам, які не є нащадками тих чернівчан, які створили це дивне місто до вивчення,поціновування і збереження матеріальної спадщини та  аури Чернівців, європейського міста з  глибоким культурним корінням.
                                   *****************************

                   
  Книга знаходиться у Автрійській Національній бібліотеці
 ( м.Відень).І цей аспект  "увінчує" образ книги , як факт визнання
грунтовного висвітлення автором теми міста.

А в Україні загалом і в Чернівцях зокрема, книга викликала підвищених попит, і сьогодні придбати її неможливо.

Але з  люб'язної згоди автора з книгою можна ознайомитися на сайті Чернівецької обласної бібліотеки ім. М.Івасюка  http://www.library.cv.ua/ -

1 коментар:

  1. О.Любківський : " ... у мене з’явився «Вартий споглядання» засмічений образ кам’яної стелли, колись встановленої на честь правління цісаря, а потім – мармуровий цоколь від розтрощеного пам’ятника Шіллеру, а потім ще один розбитий пам’ятник з осиротілим написом «Вдячна Буковина», який після помпезних промов про відновлення історичної справедливості був напризволяще покинутий новітніми демократами.
    Для мене цей пам’ятник був найдорожчим – ніхто так красномовно не показав сутність тоталітарної влади, як рештки цього іронічно-сумного обеліска, розколотого навпіл.
    Він підказав мені філософську ідею книги «DIE DANKBARE BUKOWINA», в якій я міг сказати абсолютно все, що думав, і не даремно – книга стала «Книгою року», а потім і посіла своє законне місце на якійсь полиці в Австрійській Національній бібліотеці."
    http://maydan.drohobych.net/?p=28845
    pressa@ukma.kiev.ua

    ВідповістиВидалити