понеділок, 8 грудня 2014 р.

Постаті на тлі бібліотек


Родина Копачуків

 Ще у 1898 році у Берегометі , найбільшому гірському селі з давніми традиціями, розгорталась активна громадська діяльність.Гуртом місцевих газдів , шанувальників свого родоводу і української книги, була заснована бібліотека  " Української Бесіди". Важливу роль в організації  і проведенні культурно-освітньої роботи  відіграли вчителі Олена та Іван Копачуки разом з своїми , двома доньками : вчителькою Мирославою-Ольгою та студенткою Чернівецької консерваторії  Марусею, вихованими в національно-патріотичному дусі, в любові до української мови і культури та в повазі до інших національностей, з якими вони співжили."

  Пізніше, в 1937 роціі  Календар-альманах "Самостійність", що видавася у Чернівцях вмістив статтю   " Читальня Української Бесіди в Берегометі", де  розповідається про подальшу долю читальні: "Хоч як тяжко і гірко  прийшлось обороняти цю спадщину новому голові Ільчикові (Бужоро н.а.), та віра, що прийдуть ще кращі часи для його пестки-читальні не позволяла йому ні на хвилю заломитися.
Його надії почали справджуватися при кінці 1932 року. Йому на допомогу прийшли ревні робітники панство І.та О. Копачуки. За їх почином збудували сцену, побілили салю, відновили покрівлю...викіснувано сцену та читальню відповідним інвентаром, заложено книгозбирання..."

  За матеріалами книги

І ще дещо :
Мирослава Копачук - дружина Яреми Байрака, у другому шлюбі - Шандро М., відома нам, як автор книги   ШандроМирослава
    Гуцульські вишивки [Образотворчий матеріал] = Cusaturi hutule = Hutsul embroideries / М.Шандро. - 2-е вид., доп. - Чернiвцi : Букрек ; Сучава : Лідана, 2010. - 76 с. : іл. + 80 с. іл. - Укр., рум. та англ. мовами. 

Немає коментарів:

Дописати коментар