пʼятниця, 27 січня 2023 р.

"Дебют" - свято зустрічі


Перша зустріч у "Дебюті" після тривалої паузи була не лише очікуваною, але й надзвичайно цікавою своїм різноплановим змістом. Звучали і краєзнавчі розвідки, і проза, і поезія - оригінальна і в перекладі. Але родзинкою стала презентація нової повісті, яка ще готується до друку, Хелени Щирої "Казка старого собору". Перша частина, написана у жанрі балади, втілена у відео групою в складі Раїси Рязанової, Олександра Мартиненка та самої авторки була представлена в "Дебюті" і настільки захопила слухачів, що спільне прохання до автора прочитати весь текст було виконане і прослухане на одному подиху.


( Сказка старого собора. часть 1.https://m.youtube.com/watch?v=0NwxincnIWY)

Принагідно зазначу, що казка на разі перекладається українською мовою, і перша її частина вже завершена. Перекладач - Ю.Панчук,з чиїм перекладацьким хистом ми вже знайомі за його роботою над "Ліловою стрічкою" Хелени Щирої.


Як завжди, вразила творча суголосність відчуттів і літературного обдарування Раїси Рязанової і Валентини Мацерук. Бездоганні переклади поезій Р.Рязанової у творчості Валентини Мацерук вже добре відомі і втілилися у книзі, а от поезію Валентини "Догорає літо" Раїса переклала вперше. Органічно звучать їх голоси з дотриманням усіх вимог до поезії.

Загалом звучали вірші і на злободенну тему: "У війни не жіноче обличчя", "Ноктюрн при вимкненому світлі" ( В.Мацерук", "Вже восьма. Йду навпомацки" (Канюченко-Пугачова Д.), "Повертатись недобра прикмета (Р.Рязанова)


 Валентина Мацерук відкрилася ще однією гранню: у авторському виконанні ми послухали пісню"Ранкове" (Заблукав туман поміж липками).

Сергій Гакман і Софія Березіна цього разу презентували документальні краєзнавчі роботи: біографічне дослідження про родину Кранцфельдів "Вінок полів" ( С.Березіна)


тема міжнародних зв'язків в сучасних обставинах від політолога С.Гакмана

Ностальгійні мотиви, спогади про дитинство чудово, образно передала у невеликому оповіданні " "Нерозірвана пуповина" Ольга Васкан.

І, звісно, вічний натхненник поетів - природа також була присутня у віршах "Зима" (Д.Канюченко-Пугачова), "Мариться, сніг знов лягає", "Діалог в Новорічну ніч" (Р.Рязанова)



Нічого не читала,але уважно слухала і фіксувала Ольга Серебріян

фото Христини Боклач








Немає коментарів:

Дописати коментар