четвер, 25 серпня 2022 р.

Чернівці Катерини Коркач- Валієвої

 

Вже давно маю намір поговорити про художників, які на полотнах створюють  свої Чернівці . Мабуть, мало хто заперечить мені, що наше місто найкраща модель для митців різних жанрів: архітекторів, кіномитців, літераторів, фотомайстрів. А для художників - то  справжнє свято-таїна спілкування з містом. Ми милуємося  і надихаємося їх роботами, дивуємося, як авторів зачаровують окремі будинки, вулиці, елементи, на які не часто звертаємо увагу ми  у повсякденні. А коли трапиться, скажімо,  певна з робіт романтичного львів'янина Ігоря Кухарського, відразу почуваєшся незнайомкою  минулої епохи, що  каретою проїжджає вечірнім містом. І потайки пишаєшся, що наше місто взяло у полон ще одного митця.
Або нещодавно запропонована Оленою Карпенко добірка листівок авторства Андрія Господарьова.
Про автора тоді, крім імені, не вдалося віднайти інформації. Однак сила Фейсбуку таки - сила. Вікторія Тучинська підказала, що автор був студентом чернівецького ВУЗу, але навчання не закінчив і залишив місто. І приємно, що у автора були саме такі асоціації з Чернівцями. Вони казково-добрі. А ми заповнили ще одну краєзнавчу порожню клітинку.

 





Та це преамбула до знайомства з талановитою уродженкою Чернівців Катериною Коркач- Валієвою. Абсолютно випадкове, але таке приємне знайомство із світлою, щирою, відкритою мисткинею. Тендітною зовні і з незламною потужною силою духу. Катерина - це боєць, мужній і цілеспрямований. Авторка у Чернівцях народилася, але проживає у Дніпрі. Хоча щолітні  канікули, проведені  у бабусі в дитинстві встигли зародити в душі безмежну любов до міста. І, як говорить сама Катерина Анатоліївна, до 2014 року вона досить активно творила на тему міста її дитинства.  Лише затьмарює нинішнє спілкування  з ним війна, котра і стала причиною її евакуації до Чернівців.  Сьогодні пані Катерина активно продовжує волонтерити, бо почали з чоловіком це робити ще від 2014 року. Чоловік нині захищає Україну і нас  у ній зі зброєю в руках, а Катя разом з іншими чернівчанками і переселенками плетуть маскувальні сітки.  Сподіваюся, що з Перемогою повернеться до авторки і натхнення.І ми ще побачимо її нові Чернівці.

  За освітою - художник- дизайнер, до війни займалася комп'ютерним дизайном. А роботи, з якими ми знайомилися  на відкритті "Оhen Air Library" ( точніше копіями, бо оригінали залишилися в Дніпрі) створені ще орієнтовно 10-12 років тому. Виконані у різних техніках: акварелі, графіці, і, навіть, витинанці. 

Хто не зміг бути з нами і особисто познайомитися з художницею, запрошую до перегляду.























































































































































Немає коментарів:

Дописати коментар