неділя, 26 вересня 2021 р.

Новини краєзнавчої полиці. Незвичайний погляд на хімію


 Чи багато кому ж нас приходить на думку, вивчаючи точні науки, пов'язувати їх з ...піснями?  Хоча й був такий цікавий період "Фізиків-ліриків". А от у нас на часі "Хімік-лірик" з серію видань про хімію. Черговий подарунок бібліотеці, тобто читачам, отримали, буквально вчора. Цікаві задачі у бразильському стилі. Уявляєте?  Як поєднати?  Ну от, просто з першого побіжного знайомства автор вражає своїм талантом поєднувати, здавалося б непомірно далекі речі. Приміром, пісня "Вниз по річці"(Вниз рікою) португальського співака Фаушту Бурдалу Діаша, у якій  йдеться про мандрівку вплав у пошуках мрії. Як це можна пов'язати з хімією? Ні-ні, зовсім не буде про хімічну формулу води. А от про запах імбиру, меду, кориці точно знайдете. Ще і з завданнями щодо хімічних сполук.
 У "Піснях теплих країв" 2 розділи :1) Португаломовний хімічний пісенник" та 2) Іспаномовний хімічний пісенник".  Володимир Ткач досконало знає ці мови, має практику наукової співпраці в цих країнах, тому книга  беззаперечно, базується на особистому знанні і хімії , і музичного надбання вказаних країн.
 А от про таке згадаємо (?), ті, хто вже давно закінчив школу, а чи й нинішні учні задумуються біля шкільної дошки з крейдою в руках про її атомарний склад та їх співвідношення ? А у книзі "Моль. Кількість  речовини" автор не лише дає відповідь -"Крейда є однією із мінеральних форм , що складається із одного атома кальцію, одного атома карбону та трьох атомів оксигену", а і ставить завдання про  характеристики кальцій карбонату .
 Цікаво? Я б теж хотіла, щоб викладання хімії в часи мого навчання були  за такими посібниками. 
 Автору, Володимиру Ткачу велика вдячність за подарунок. І чекаємо на зацікавлених читачів.

Немає коментарів:

Дописати коментар