неділя, 29 серпня 2021 р.

Натхненні літом в "Дебюті"


   По-серпневому теплою, яскравою, різнобарвною була зустріч в "Дебюті".  Літо... Квітково-яскраве, погодно-різноманітне, емоційно-насичене і творчо-цікаве традиційно щедриться урожаями. Цими плодами, що зродились  у наших "Дебютівців" - неймовірними творами насолоджувалися, співпереживали, мандрували всі, хто зібрався 26 серпня на чергову зустріч. А переносилися і на берег моря, і вслухалися в симфонію літньої зливи, і таки налаштовувалися на прощання з літом. Були не лише нові твори, а й нові видання, яким ми щиро раділи. Поезія Ольги Васкан і Інни Гончар надрукована у збірнику  переможців  інтернетконкурсу "Цвіте кохання під літніми зорями" .











 Цей збірник і першу книгу Світлани Андронік "ОстроVенное", яку представила художник-дизайнер книги Раїса Рязанова

 з великою зацікавленістю переглядали і раділи за авторів. І на спільне прохання присутніх Раїса Рязанова прочитала заглавного вірша із одноіменної збірки.
 А сама автор саме в ці дні отримує диплом переможця  конкурсу "ІнтеРеальність-21". Аплодуємо Світлані і пишаємося, що Буковина має автора такого високого рівня. 
 Особливою родзинкою серпневого зібрання  стала зустріч в чернівецьким пражанином Віктором Мандзюком. Вже не вперше Віктор відвідує наш клуб. А цього разу також завітав з поетичним збірником творів поетів-емігрантів до Чехії  "Ассоль", де надруковані і його вірші. Ця добра традиція щоліта зустрічати гостей-чернівчан звідусіль розширює географію  контактів талановитих особистостей, додає свіжої творчої ноти.

Віктор - двомовний поет, художник з  багатим творчим досвідом участі в міжнародних конкурсах знайомив з ліричними  і філософськими  віршами "Літнє", "Холодне літо (Празьке, Богемське літо), "День безнадійно сірий",  "Пройдуть роки", "Оттенки слов щедры на закрома". Анонсували ми цю зустріч у нашій групі  відео-поезією, створеною талановитою   Анною Скорко художницею, актрисою, дружиною. Де поезію Віктора читали всі- сам автор, дружина, син.https://www.facebook.com/100003592688004/videos/319293296649576/

 Цікавим було знайомство і з молодою талановитою Мариною Горбатюк. Марина лише починає свій шлях  в поезії і живописі, але вже має досвід творчої реалізації, беручи активну участь в культурних проектах.

Її   поетичний світ потребує глибокого занурення, осмислення. "Вимкнулось світло ( клац-клац), "Мої планети одвіку висіли на сферах", "Дієслова зі значенням руху", "Пам'яті тих" - вже назви віршів говорить про особливий погляд поетеси.

 Цього разу було досить приємно зустрітися з Ігорем Померанським, з яким не бачилися досить довго. Ігор продовжує свою творчість в прозі і ми із цікавістю прослухали оповідання  "Першоквітневий жарт крізь гіркі сльози".

  Так само давненько не бачилися і з Лілею Бойчук. Знаємо її вишукану духовну поезію. Цього разу Ліля прочитала вірша  "Розлитий надвечір цівкою в душу стікає",  основним посилом якого є - "Бути собою". А Ліля тим часом все частіше звертається до написання прози. І ця, серпнева замальовка "Небо у серпні..." дуже символічна для неї особисто, присвячена пам'яті батька.
У багатьох наших авторів є досвід різножанрової творчості. Це демонтсрували Ольга Васкан, Діна Канюченко-Пугачова. З Олею зачудовано милувалися літньою стихією, зливою "Коли розхитується світ", а Діна стверджувала
"Мені у віршах буває так солоно, так солодко..." а потім зовсім неочікувано переходить на цікаву замальовку -діалог "Помилковий дзвінок"і завершує романтичною "Мушлею".

Літніми мотивами ділилася Тетяна Боріна :"Не поспішай...","В темному небі хмари",
а на завершення подарувала жартівливу "Комарину Камаринську", ще раз довівши майстерне володіння словом у різних жанрах і стилях.

Гумористичну нотку підхопила Наталія Куконіна."Про ритм і риму", "Портрет", "Голова", "Кава чорна без цукру..." та ін., які вона створила у процесі поетичного тренінгу.

Вражає безмежжя фантазії авторки, її талант творити у будь-якому жанрі, торкатися найнеочікуваніших тем і постійне бажання пізнавати щось нове. А потім ділитися з нами.Один із віршів був двомовним, адже Наталя досконало володіє англійською.

 З власними перекладами поезій В. Свідзінського "Моя радість одна загублена", "Трамваї гримлять" знайомив Сергій Воронцов.

  А досконалою, вишуканою лірикою зачаровувала Раїса Рязанова, запрошувала у свій літній диво-світ.

"Для мене щорік починається влітку", "В струящемся потоке света", "Вкус вдохновения", що планувала нам показати минулого місяця і який вже переклала українською Валентина Мацерук. Дуже проникливо прозвучала "Балада про красу": всі періоди людського життя і почуттів промайнули перед очима.

  Літо....Відпочинок, мандри, враження, натхнення. Все це ми відчули, слухаючи оповіданя Олени Дикої ( Хелени Щирої)."Море.Жінка. Танго".

 Текст настільки захопив, що ми ніби перенеслись у той чарівний вечір Кемерського побережжя, де для романтичних жінок звучить танго і даруються квіти, де легкий смуток чарівно пететворюється на піднесення. 

Тексти , що звучали вже частково розміщені в групі і продовжуватимуть публікуватися. Заходьте, читайте і до зустрічі у вересні.

Фото С.Гакмана, Р. Рязанової, В.Хоми, В. Безпальченка. О. Серебріян 






Немає коментарів:

Дописати коментар