пʼятницю, 12 липня 2019 р.

"Віддзеркалення" в Ратуші






Це було справжнє  віддзеркалення. Відбиток подій, які майже збіглися в часі: вихід з друку книги, її презентація в рамках загальноміського свята (Петрівського ярмарку), і нинішній день народження автора.
Раїса Рязанова вже відома  шанувальникам літератури, як талановита поетеса, більш широко відома, як художник, дизайнер, ілюстратор книг багатьох авторів, "дебютувала" власною книгою, яку створила "від А до Я".


А вікна Ратуші таки відбивали все, що відбувалося того дня у її дворику. На презентацію  
зібралися титуловані співтворці книги: заслужені журналісти України, друзі, учасники літературно-мистецького клубу "Дебют", чернівчани, чутливі до поетичного слова. А воно прийшло натхненням і до автора, і водночас резонувало-зазвучало українською мовою у перекладі Валентини Мацерук.




Ці неповторні миті  зафіксував художник Центрального палацу культури Мирослав Герецун і тепер ми з вдячністю можемо безкінечно гортати сторінки-спогади  і поринати у чарівну атмосферу інтелекту, вишуканості , справжнього  таланту. 
 А що він притаманний авторці, красномовно  засвідчила передмовою до видання Валентина Бондар.

Глибина думки , закладена у легкість стилю, ліричність і  співучість текстів небезпівставно "попросилася" до омузичення. Камертоном відгукнулася  Раїна поезія у піснях авторів-виконавців Олександра Мадея , директора Центрального палацу культури,
Лариси Бєлової, відомої співачки, керівника клубу  благодійного фонду "Хесед Шушана". 
Разом з ними ми опинилися на одній хвилі з чернівчанами  з "Міста "А"та міста "Ч", посиділи у затишній чернівецькій  вуличній кав'ярні і переносилися на запашні квітково- ромашково-кульбабкові простори.
  Кавова тема, в певній мірі знакова для "Дебюту". Після прем'єри поезії Іванни Стеф'юк народилася пісня, а за нею віночок відповідних віршів у багатьох буковинських авторів.І неперевершена співачка Діна Канюченко-Пугачова нагадала нам цю атмосферу.


Із вдячністю за спільну роботу над дитячою книгою звернувся до бенефіціантки В.О.Обдуленко. 
І
 І, мабуть, один із секретів Раїної душевної молодості є саме робота з книгами для дітей. Її ілюстрації - це дійсно казковий, зовсім не умовний, а справжній, цікавий, яскравий, емоційний дитячий світ.
   Двомовним, як і книга, віншуванням  обдарувала автора і перекладача талановита  поетеса 
Інна Гончар.
Далекі відстані між Новодністровськом і Чернівцями відступають перед щирістю стосунків і трепетом перед Словом. Іннина розчулена душа завжди бринить струною на кожен талановитий текст колег .
Було легко, невимушено.Було поетичне слово і пісня, був гумор і гарний настрій. Було зачарування.Була щирість. І вони підтвердили : Чернівці - місто високої культури!
 Чернівці - це місто, де писали, пишуть і будуть писати вірші" ( В.Ткач)
Завершувалась імпреза чарівним вокальним вітанням від нашої примадонни, заслуженої артистки України Олени Урсуляк. 
І загальним фото "Дебютівців" на згадку".
І традиційним  щирим побажанням: В добру путь, Книго!



Немає коментарів:

Дописати коментар