пʼятницю, 20 червня 2014 р.

Постаті на тлі бібліотек

ДМИТРО РІДУШ

 " Це була щаслива хата"- так називається стаття Валерії Чорней у "Молодому буковинці", завдяки якій  занурюємося в ауру початку ХХ століття. - "Мистецькі Чернівці  за Австрії  - це приватні читальні,  літературні дискусії, музичні та інші вечори у НароднихДомах...Городяни не уявляли  свого життя без мистецтва.А  письменники навіть були відомими ще до виходу  своєї першої книжки.
  А на перехресті  нинішніх вулиць Кармелюка та Винниченка була  читальня  імені Маркіяна Шашкевича, У 1923 році її організував  Дмитро Рідуш . У невеликому приміщенні  збиралася інтелігенція . Грали вистави, читали. У читальному залі навіть виступав  хор під керівництвом інженера  Левинського. Це була  якась щаслива хата! У читальню завжди  приходили літературні товариства студентів " Чорноморе" та " Запороже".   " Чорноморці " у читальні 1930 року організували для школярів курс україїнознавства."
  До цього додамо - потомки Дмитра Рідуша продовжили почату ним справу розвитку культури і науки : син Тарас Рідуш був знаним театральним діячем,зіграв на сцені нашого театру понад 50 ролей .Його багатющими знаннями, Онук, Богдан Тарасович  знайшов своє покликання у вивченні природних особливостей рідного краю.Сфера його інтересів- спелеоархеологія, палеонтологія, печерні монастирі.


Словом, МАГІЯ БУКОВИНИ.

Немає коментарів:

Дописати коментар