вівторок, 4 січня 2022 р.

Книжкова полиця нового року.

 

Книга - найкращий подарунок. І це вірно. А. коли це книги  "під ялинку"- то вдвічі приємніший подарунок.  І ми їх  отримали та  перше, що робимо в новому році - ділимося з вами.

Приємним  своїм змістом є № 3-5 2021 р. журналу( в книжковій обкладинці) "ШО". А саме добіркою публікацій "Культурні портрети міст (Південь-Захід). Чернівці, Івано-Франківськ, Ужгород."


"Чернівці: карета часу"-  блок публікацій про Чернівці, що відкриває   цей випуск.

 Архітектура, мистецтво, люди Чернівців - основні герої публікацій. А автори - авторитетні фахівці, чия думка  вартісна уваги і чернівчан, і гостей міста.

*** " У путівниках Чернівці називають то "маленьким Парижем", то "маленьким Віднем". Самі чернівчани вважають своє місто єдиним, неповторним, не схожим на інші і вважають за краще уникати кліше".-так розпочинається публікація Сергія Воронцова "Старе місто".

"... деякі будинки настільки гарні, що траплялося різне. Автор знайомий з дівчиною, котра завела роман лиш з тим, щоб відвідувати один з таких красивих домів".

" - Що ще може вразити в Чернівцях, так це різноманітність. Еклектика як девіз, як стиль життя і стиль міста. Якісь його куточки нагадують Британію, якісь - абсолютно румунські, австрійські, польські..."

*** А про справжню візитівку Чернівців, унікальну архітектурну споруду , рівних якій немає у Європі - Резиденцію митрополитів Буковини і Далмації  розповідає на сторінках "ШО" екскурсовод Микола Косташ.

" ... імперія Габсбургів, як і властиво всім імперіям, розпалась, а Резиденція залишилась".  На будівництво витрачено  достатньо велика сума коштів - біля 1.8 млн. золотих флоринів, що за тодішнім курсом прирівнюється до 1,08 тонни чистого золота. А автор проекту, на той час 29-ти річний Йозеф Главка створив ще один шедевр у Чернівцях - Вірменську церкву, та  з часом збудував у Європі багато  неповторних будівель. 
   
*** "Кіно з Чернівців" Чернівчан вже  не здивуєш  солідним списком кінофільмів, відзнятих у Чернівцях, переліком видатних акторів, що знімалися у кінострічках. А от туристам є що розказати і показати локації зйомок .

" Кінорежисери знімають на вулицях Чернівців Париж і Берлін, старий Київ, старий Бухарест. Часом вони знаходять у нашому місті  більше Одеси, ніж у самій Одесі...
 Здається, що ось-ось, просто зараз і саме тут, зустрінуться на розі шляхетна панночка в капелюшку  "від француженки", радянський розвідник під легендою  скромного галантерейника, потенційний маніяк з класичного американського триллера та заспана тьотя Соня у домашньому фартусі..."

*** Ні в кого не викличе сумнів твордження, що Буковина - наймузичніший край.  Варто лиш назвати ім'я найпопулярнішого співака, як він, неодмінно виявиться буковинцем.

"Здається, місцеві немовлята, коли народжуються, не кричать, а одразу починають співати." Імена, колективи, фестиваллі - про них розповідає журналістка Наталія Фещук.

*** Міжнародну відомість Чернівцям приніс літературний фестиваль "Meridian Czernowitz"
Святослав Померанцев, президент фестивалю зазначає, що поштовхом до його  створення стала особиста небадужість : "...мені було прикро, бо величезний інтелектуальний ресурс мого міста не мав належної реалізації". Відтоді почалися кроки реалізації, які Святослав, як справжній бізнесмен фахово вибудовує.
  
***Легендами міста просто так нікого не називають. Це звання приходить до людини і справді відомої всім. І не лише в місті. Про неї також складають легенди. Інколи смішні, інколи просто добрі. Але вони проговорюються з гордістю за місто. Одна з них : "Якщо довго дивитися в одному напрямку, погляд обов'язково вихопить Марину Львівну".


Визнана не лише в Україні письменниця Маріанна Гончарова так говорить про Марину Лібанову і її магазин "Букініст": " Магазин "Букініст -  притулок  мандрівників, мрійників і романтиків. Це не просто магазин. Це храм. Це прихисток... В "Букіністі владарює красуня Марина Львівна. Львівна- так її називають.  Радісна, яскрава, чарівна, завжди усміхнена".

*** Незабутнім яскравим карнавалом, який демонстує прадавні звичаї Буковини є Фестиваль Маланок. Небагато місць можуть прохвалится таким, в певній мірі, екзотичним дійством. Кожен турист, хто завітає, надихнеться народною естетикою, колоритом, унікальністю, містерією.

" Саме на Буковині серед новорічно-різдвяних обрядів збереглася  українська, бесарабська, гуцульська, молдавська, румунська Маланка. Це свято бере свій початок ще в дохристиянські часи.- говорить  засновниця фестивалю Оксана Лелюк.

                                                             ***




і по-справжньому щедрий Новорічний  цікавий подарунок ми/ви отримали від Володимира Ткача. Автор традиційно дивує нетрадиційним підходом до вивчення хімії.  Ех, нам би в час нашого навчання такі книги!
 А ви  приходьте, знайомтеся.До зустрічі!


Немає коментарів:

Дописати коментар