четвер, 30 січня 2020 р.

Новинки краєзнавчої полиці

До уваги краєзнавців: у  відділ краєзнавства надійшли  видання, які можуть прислужитися вам. Запрошуємо познайомитися.
Повна назва : Війна без армії.Моя оборона  Буковини проти росіян генерала жандармерії рицаря Військового ордена Марії Терезії доктора h.c. Едуарда Фішера .З супровідним словом підполковника Еміля Зеелігера . 2 текстові схеми і 13 зображень. -2019-200 с.
 Книга видана у видавництві "Книги -XXI" у перекладі Володимира Заполовського з коментарями та епілогом.
Автор розповідає історію краю мирного часу, розкриває деякі тонкощі розвідувальної справи. Головну вагу автор зосередив  саме на висвітленні подій воєнного часу 1914-1918 років.


У словнику описано становлення назв поселень північнобуковинського регіону , з'ясовано їх етимологію. Додаток - список використаної літератури та архівних документів. 
  Видання видавництва "Букрек"-2019-208 с.













   У слові до читача  зазначено:  "Ця книга  знайомить читача з історичнним матеріалом, зібраним різними людьми , завдяки яким  вимальовується епічна картина багатовікового існування величного краю, що зветься Хотинщиною". Видання знайомить з історією, економічно-соціальним та культурним розвитком кожного населеного пункту району. Щедро супроводжується фотографіями.
   Робочу групу з підготовки очолила директор Хотинської ЦБС, заслужений працівник культури України Ніна Дмитрівна Луць, оскільки видання  є проектом Хотинської центральної районної бібліотеки і приурочене  35-річчю централізованої бібліотечної мережі.


 У зверненні до читача автори зазначають: "Це пам'ятна книга... Тут... імена та світлини ... задля пізнання минулого , у якому пройшло життя не одного покоління предків можна перенестися в глиб віків...Вперше за багато років досліджень вікнянської давнини  зроблено спробу заглянути не тільки у сиву, спопелену віками давнину, але й подивитися на недавно відшумілі та відомі події, згадати тих, хто творив неповторну красу села."
Книга має  14 розділів, у яких   подана історія села від його заснування до сучасності та допоміжні  відомості : Бібліографічні посилання, Словник частовживаних слів та термінів, Список населених пунктів Східної Прусії, Населені пункти Східної Прусії, котрі у повоєнний час відійшли до Польщі та Прибалтики.
            Видавництво "Наші книги"-2018-720 с



  У "Записках..." висвітлюється історія заснування та розвитку Української Греко-Католицької Церкви у Чернівцях, окреслюються  проблеми  міжцерковних взаємин на Буковині.
 Упорядники видання - Нестор Мизак, Андрій Яремчук.
Видання видавництва "Букрек"-2019-192 с. 

Довідка : Келести́н Косте́цький — церковний діяч на Буковині, священик УГКЦ, парох у Чернівцях, декан Буковинський, а від 1895 — декан Чернівецького деканату, митрат, почесний крилошанин, апостольський протонотар, почесний громадянин Скали-Подільської і Чернівців. Вікіпедія

  Сьома книга Жанни Олексіївни  відрізняється від попередніх, у яких автор,член Національної спілки журналістів України, знайомить читача з непересічними особистостями краю, вже тим, що книга, власне, про саму себе. Як зазначає у одній з передмов В.Китайгородська: "З'явився новий жанр - інтерв'ю з самим собою. Досі у авторки була добра сотня інтерв'ю із відомими та знаменитими митцями. Тепер же - відверто і відкрито на подібні запитання відповідає сама Жанна Одинська". 
  Книга супроводжується великою кількістю фотографій, що є додатковим бонусом краєзнавцям.
 У оформленні розділу "Люди моєї творчої долі"  Ж.Одинська використовує такі слова: "Життя- це спектакль, і важливо не те, як довго він триває, а чи будуть наприкінці аплодисменти".  Уже є. Аполодуємо вам, Жанно Олексіївно за такий труд, який буде актуальним для багатьох майбутніх краєзнавців.
Видавництво "Букрек" -2019-320с.

2 коментарі:

  1. Де можна придбати книжку Фішер»Війна без армії» та Вербича «назва поселень Чернівеччини»? Дякую! 0675437254

    ВідповістиВидалити