четвер, 4 січня 2018 р.

Новинки краєзнавчої полиці

    Під кінець року фонд відділу краєзнавства поповнився  новими книгами, які вийшли з друку у Чернівцях. Ми поспішаємо продемонструвати їх вигляд, а ви поспішайте вивчити їх зміст.






  Книга незабутнього краєзнавця, етнографа, збирача унікальної колекції старожитностей, заслуженого майстра народної творчості України, упорядкова дружиною, Ольгою Снігур включає текстову і ілюстративну інформацію з історії Буковини, окремих унікальних експонатів.

   Науково-популярне видання Миська Ю, Пивоварова С. розповідає про  невідомі  до цього  екземпляри настільних медалей, нагород і значків, пов'язаних з історією Буковини  періоду  Австро-Угорської імперії та часів королівської Румунії. В книзі зібрані і унікальні фотодокументи.

Книга-альбом Настасії Марусик (уродженки Буковини, жительки США)  демонструє вироби з приватних колекцій І.Снігура, М.Шкрібляка, музеїв Чернівців та США. Значна частина присвя-чена  технології  виготовлення герданів.

2017 рік - рік 150-річного ювілею  Раймунда Фрідріха Кайндля, чернівецького історика, 
етнографа, педагога, автора книг з історії краю. З нагоди відзначення даного ювілею у Чернівцях відбулася Міжнародна наукова конференція, за матеріалами якої і підготовлене видання колективом у складі :ЧООВТ "Просвіта" ім. Т.Шевченка, 
Інституту післядипломної педагогічної освіти, 
ЧОВ Національної Всеукраїнської музичної спілки, 
Чернівецької обласної бібліотеки ім.М .Івасюка, 
Буковинського етнографічного товариства .



 Видання біобіліографічного покажчика Чернівецької обласної наукової бібліотеки ім. М.Івасюка   з серії  "Науковці Буковини", присвячене 150-річчю з дня народження українського письмен-ника, редактора газети "Буковина", педагога. У покажчик включено  перелік праць О.Маковея, публікацій про його життя та діяльність загальним числом 750 джерел. Включає фото,  мате-ріали про пам'ятні місця, пов'язані з О.Маковеєм, поетичні присвяти письменнику, інші цікаві матеріали, а також включає об'ємну вебліографію (посилання на інтернетджерела). Упорядкували покажчик  Боганюк Ю., Рудько І.


Відомому вченому, буковинцю за походженням Костянтину Поповичу та його науковій і творчій діяльності  присвячено значну кількість публікацій  на сторінках буковинської преси. Саме вони і стали предметом дослідження і упорядкування видання, яке вміщує повнотекстові документи українською і молдовською мовами. ( Упорядники Ігнат І., Фонарюк Т.)

Монографія доктора  педагогічних наук, професора , дійсного члена Національної академії  педагогічних наук України пропонує  авторські моделі щодо цілей стратегії сталого розвитку України, національно-патріотичного і громадянського виховання . Основний лейтмотив роботи - утвердження цінностей національної Ідеї в усіх життєвих сферах буття  Українського народу.

Книга  видана муніципальною бібліотекою ім. А.Добрянського в рамках  Чернівецької міської програми підтримки книговидання ім. А.Кохановського.  Вміщує відомості про історію будинків і  їх мешканців, найбільш відомих чернівчан. 

Нарис-путівник знайомить з експозицією музею-садиби у Путилі, де народився письменник. Видання багато ілюстроване кольоровими фото, у супроводі англомовного резюме.

Книга , присвячена  буковинцям, загиблим  на Майдані та в зоні АТО. 
72 своїх синів Буковина не дочекалася додому. Спогади рідних і близьких, очевидців трагічних подій . За кожною статтею - постає особистість героя  сучасної історії України. Книга видана  в рамках Чернівецької міської програми підтримки книговидання   ім. Антона Кохановського за сприяння Чернівецької  обласної державної адміністрації та Чернівецької обласної ради.

     Чергове  видання автора зі Сторожинця, педагога зі значним досвідом роботи, автора понад  10-ти поетичних і прозових книг, є художньо осмисленими  розповідями-спогадами рідних, близьких, знайомих про життєві колізії  борців за свободу рідної землі.

 У виданні зібрана  поезія  Загальнонаціонального форуму "Українська мова - мова єднання", буковинську поезію представляють вірші  Б. Бунчука, В.Васкана, В.Колодія , .Ткача,В.Джурана, І.Фонарюк.

Книга, що зібрала всю творчу літературну спадщину дочасно померлої  авторки упорядкована батьком, відомим науковцем С.Абрамовичем, розпочинається з бібліографії молодої літераторки, включає її поезію різних періодів життя українською і російською мовами, вірші, присвяти М. Тілло, графічні її роботи, родинні фотографії, а також статті, есе, коментарі і спогади про авторку.

Діти молодшого і середнього шкільного віку отримали цікавий, яскравий подарунок  в кращих традиціях книговидання дитячої літератури. 

Немає коментарів:

Дописати коментар