четвер, 31 серпня 2017 р.

"Дебют" без відпусток

                Серпневий "Дебют" відбувся наприкінці літа, проте атмосфера не навіювала осіннього смутку, була надзвичайно теплою, наповненою цікавими зустрічами, новими талановитими текстами, щирою радістю спілкування і сюрпризами. Автор наших постійних фотозвітів і проекту "Обличчя і особистості "Дебюту", художниця Раїса Рязанова підготувала подарунок для, народженої у серпні, Іванни Стефюк її портрет, який продовжує уже створену галерею з  8-ми  портретів. А поетеса Рязанова , крім чудових віршів про Ізраїль, країну, де провела відпустку, познайомила і з експромтом, написаним дорогою до бібліотеки. Вишукане поетичне слово, яскраво, як пензлик художниці змальовував визначні місця Святої землі: Храмову гору, печеру Сорек, природу і філософію людського життя.
  
Вдячна Іванна Стефюк  "відповіла" прозою, прочитавши новелу "Дивний лісник". Як завжди мольфарила словом, вела до первооснов - природи: у світ лісу, птахів, риб -того світу, який вчить нас мудрості і гармонії.
Приємною несподіванкою для багатьох відвідувачів стала участь наших друзів, талановитої родини , що мешкає у Празі  Мандзюк-Скорко. Віктор Мандзюк, уродженець Чернівців вже не вперше бере участь у міжнародному пленері керамістів, а Анна Скорко вперше презентувала у Чернівцях свою персональну виставку живопису. Водночас вони є багатогранно обдарованими особистостями, і вже брали участь у наших зібраннях.  В нинішньому  "Дебюті" Анна представила прозові етюди     " Жіночі пристрасті"та "Перша ніч", а Віктор - підбірку поетичних творів, здебільшого родинно-ностальгійної тематики" Коли дорогами по світу я блукав", "Телефонує мати" та присвяту дружині " Чекаю я, прийдеш, відкриєш двері..."
 Справжнім дебютом стало краєзнавче повідомлення від Станіслава Дутки , який професійно
не пов'язаний з літературно-мистецькою творчістю, але неймовірно закоханий у місто, знає про нього настільки  багато, що з-під його пера  могла би вийти добротна робота про архітектурні родзинки  міста, відомі дуже небагатьом. Стас - за покликанням історик, дослідник, шанувальник і зберігач чернівецької аури, знавець краєзнавчої літератури , започаткував новий для "Дебюту" жанр - документалістики.Він співставив маловідомі факти перебування історичних персон у Чернівцях, відображені у періодиці і художній літературі.І нам це дуже сподобалося!А ще ми дізналися  справжню довжину вулиці Кобилянської, яку Станіслав вимірював особисто. Чекатимемо наступних відомостей з нетерпінням.
  До Чернівців епохи минулого століття  поринули  з Галиною Пелепюк-Мрихіною,
чиє оповідання "Заправник сифонів" викликав і легку ностальгію, і  закономірний сміх, бо гумор авторки , такий неповторний і суто чернівецький завжди супроводжує творчість письменниці.


І хоча "Дебют" не має відпусток, наші учасники все ж наповнили цю зустріч враженнями від власних турів відпочинку. Діна Канюченко-Пугачова, щойно повернувшись,поділилася власними спостережннями за відпочинком на болгарському побережжі людей різних  країн і світоглядів, виклавши їх у властивій гумористичній манері у новелі  " Про червоний  буйок, білий капелюх і дівчинку-жабенятко"
 А в кінці зустрічі за проханням  присутніх чарувала а-капельним співом. А  в залі серед слухачів насолоджувалась творчістю найрідніша людина,мама,  пані Евеліна Пугачова, найперший і найпристрасніший слухач.

Відпочинку біля води присвячений і нарис Ольги Васкан. А ще Ольга Василівна налаштувала на ліричний передосінній настрій поезією "Нас загорне в тумани осінь", яку підхопили і інші майстри поетичного слова.                                                                                                                                                                                                 





   Із задоволенням слухали   вірші "Танцюючі стіжки"Алли Чобан ,

 
 "Серпень", "Сонячний, спекотний  день..."," Тремтіти від вітру"  Тетяни Боріної, "Небо  холодне сірого кольору" Віктора Мандзюка.
 Але найбільше вразила дитяча поезія Т. Боріної "Пойти прогуляться лошадки решили"- цікавим сюжетом, вишуканою поетичною мовою, легкою для дитячого сприйняття.

Відчувати сьогодення,не зупинятися  на копирсанні в минулому закликала  Марина Веленчук  у поезії " Жити сьогодні"


 А завершував нашу зустріч Сергій Воронцов серією  коротких, але неймовірно наповнених змістовно ессе: "Інша музика", "Учитель музики"."Якби..." та ін. Хотілося слухати ще і ще...
І заслужені аполодисменти - тому свідчення.

Із вдячністю авторам текстів і автору фото Раї Рязановій  і в очікуванні вересневого "Дебюту".



Немає коментарів:

Дописати коментар