вівторок, 19 січня 2016 р.

Буковинці в світі

19 січня виповнюється 125 років від дня народження Григорія Скегаря.
Народився в селі Погорілівка Заставнівського району Чернівецької області. У рідному селі здобув початкову освіту. Деякий час навчався в Чернівецькій гімназії, через брак коштів  у 1908 році емігрував до Канади .
В 1919 році здобув ступінь магістра психології і доктора медицини. З 1923 року впродовж 14 років практикував дантистику в Чикаго.

Дописував до часописів у Львові і в Чернівцях. Автор праці «Українські професіоналісти в Америці й Канаді», наукових статей в англійських журналах. Писав прозу. Майстерно описував народні звичаї у Погорілівці «Про Різдвяні і Великодні свята».

У грудні 1921 року на масовому вічі у Чикаго було створено «Український Комітет Визволення Буковини» із завданням «вести акцію визволення Буковини аж до повної перемоги». До управи цього комітету входили М. Копачук – президент, М. Сіменс – віце-президент, Г. Скегар – секретар.

У 1945 році організував українське бібліотечне товариство в Лос-Анджелесі (Каліфорнія).
Український громадський діяч і публіцист. У політичному житті в далекій діаспорі мріяв про той час, коли вся Україна буде незалежною, демократичною державою.
Помер 31 серпня 1957 року в Лос-Анджелесі.

 Джерело : Пам'ятаймо! (Знаменні та пам'ятні дати Буковини. 2016 р.) / Чернівецька обласна універсальна наукова бібліотека ім. М.Івасюка.  - Електронна версія

Немає коментарів:

Дописати коментар